Το κρέας και τα προϊόντα του, όπως ορίζονται στην Εθνική νομοθεσία, δηλαδή τα προϊόντα αλλαντοποιίας, τα παρασκευάσματα κρέατος, τα κρεατοσκευάσματα και τα παράγωγα κρέατος έχουν κυρίαρχο ρόλο στη σύγχρονη διατροφή.
Η ποιότητα του κρέατος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: από τα πρώιμα βήματα της εκτροφής και της σφαγής μέχρι την τελική συσκευασία και συντήρηση. Τα πρόσθετα παίζουν σημαντικό ρόλο και απαιτείται η ορθή και σύννομη χρήση τους (βλέπε Κανονισμό 1333/2008/ΕΚ και τροποποιήσεις του). Ο μικροβιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς το κρέας και τα προϊόντα του ανήκουν στα ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα.
H επισήμανση των προϊόντων κρέατος πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με τη χρήση των προσθέτων και των αλλεργιογόνων, την παραγωγή προϊόντων «χωρίς γλουτένη», το αναγραφόμενο ποσοστό κρέατος όπου απαιτείται, καθώς και το είδος κρέατος. Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε εκτεταμένη νοθεία με τη χρήση ειδών κρέατος που δεν αναγράφονταν στην επισήμανση.
Για τον κατάλογο αναλύσεων σε ζωοτροφές, επιλέξτε ζωοτροφές ή πατήστε εδώ.
Ενδεικτικός κατάλογος αναλύσεων για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος καθώς και για τα αβγά:
Κρέας & προϊόντα κρέατος
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Πίνακας Διατροφικής επισήμανσης (διατροφικής δήλωσης) |
P01/F1Y11 |
βλ. Μ01/F1Y11 ως Μ07/F1Y11 |
||
Aνίχνευση των ειδών κρέατος από διάφορα ζώα |
P02/F1Y11 |
In house method |
Real time PCR |
|
Ποσοστό κρέατος (QUID) |
P03/F1Y11 |
Stubbs and More method |
||
HALAL testing |
P04/F1Y11 |
In house method |
PCR / ELISA |
|
Ιστολογική ανάλυση (μηχανικά διαχωρισμένο κρέας) |
P05/F1Y11 |
In house method |
||
Χρόνος ζωής |
P06/F1Y11 |
In house method |
||
Υγρασία |
M01/F1Y11 |
ISO 1442 |
||
Τέφρα |
M02/F1Y11 |
ISO 936 |
||
Πρωτεΐνες |
M03/F1Y11 |
ISO 937 |
Kjeldahl |
|
Λιπαρά |
M04/F1Y11 |
ISO 1443 |
Soxhlet |
|
Προφίλ λιπαρών οξέων |
M05/F1Y11 |
In house method |
GC-FID |
|
Σάκχαρα ολικά |
M06/F1Y11 |
Luff Schoorl |
||
Αλάτι |
M07/F1Y11 |
In house method |
Flame photometer |
|
Χλώριο |
M08/F1Y11 |
ISO 1841-1 |
||
Φώσφορος |
M09/F1Y11 |
ISO 13730 |
Spectrophotometer |
|
Άμυλο |
M10/F1Y11 |
ISO 5554 |
||
Εδώδιμες ίνες |
M09/GF |
In house method |
||
Προφίλ σακχάρων |
M11/F1Y11 |
In house method |
HPLC-RI |
|
Αιθερικό εκχύλισμα |
M12/F1Y11 |
ISO 1444 |
Soxhlet |
|
Χοληστερόλη |
M13/F1Y11 |
In house method |
GC-FID |
|
Τριγλυκερίδια |
M14/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Ω3-Ω6 λιπαρά οξέα |
M15/F1Y11 |
In house method |
GC-FID |
|
Αριθμός υπεροξειδίων |
M16/F1Y11 |
Reg. 2568/1991/EEC |
||
Θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBA) |
M17/F1Y11 |
In house method |
Spectrophotometer |
|
Δευτερογενής οξείδωση λιπών |
M18/F1Y11 |
IUPAC 2.505 |
Spectrophotometer |
|
Αριθμός ανισιδίνης |
M19/F1Y11 |
IUPAC 2.504 |
||
Υδροξυπρολίνη |
M20/F1Y11 |
ISO 3496 |
Spectrophotometer |
|
Συνδετικός ιστός |
M21/F1Y11 |
ISO 3496 |
Spectrophotometer |
|
Κολαγόνο |
M22/F1Y11 |
ISO 3496 |
Spectrophotometer |
|
Μη πρωτεϊνικό άζωτο |
M23/F1Y11 |
In house method |
||
Διαλυτές πρωτεΐνες |
M24/F1Y11 |
In house method |
Spectrophotometer |
|
Πρωτεΐνες προέλευσης εκτός κρέατος - ανίχνευση |
M25/F1Y11 |
In house method |
ELISA |
|
Προφίλ πρωτεϊνών |
M26/F1Y11 |
In house method |
Electrophoresis |
|
Ολικό βασικό πτητικό άζωτο |
M27/F1Y11 |
In house method |
||
Οξείδωση πρωτεϊνών |
M28/F1Y11 |
DNPH method |
||
Γλουταμικό οξύ L(+) |
M29/F1Y11 |
Std enzymatic method |
Spectrophotometer |
|
pH |
M30/F1Y11 |
ISO 2917 |
||
Ενεργότητα νερού (aw) |
M31/F1Y11 |
aw-meter |
||
Ικανότητα κατακράτησης νερού |
Μ30/GF |
In house method |
||
ERV test |
M32/F1Y11 |
In house method |
||
Ικανότητα διόγκωσης κρέατος |
M33/F1Y11 |
In house method |
||
Νιτρικά |
M34/F1Y11 |
ISO 3091 |
Spectrophotometer |
|
Νιτρώδη |
M35/F1Y11 |
ISO 2918 |
Spectrophotometer |
|
Πολυφωσφορικά ανίχνευση |
M36/F1Y11 |
ISO 5553 |
||
Χρωστικές ανίχνευση |
M37/F1Y11 |
ISO 13496 |
||
Καρμίνιο |
M38/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Οξικό οξύ |
M39/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Ασκορβικό οξύ |
M40/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Ερυθορβικό οξύ |
M41/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Γαλακτικό οξύ |
M42/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Κιτρικό οξύ |
M43/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Σορβικό οξύ |
M44/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Βενζοϊκό οξύ |
M45/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
EDTA |
M46/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Κρεατίνη |
M47/F1Y11 |
AOAC 24.061 |
Spectrophotometer |
|
Γλυκογόνο |
M48/F1Y11 |
in house method |
Spectrophotometer |
|
Προσδιορισμός είδους κρέατος |
M49/F1Y11 |
In house method |
Real time PCR |
|
Ουρία |
M50/F1Y11 |
In house method |
Spectrophotometer |
|
Μελαμίνη |
M51/F1Y11 |
In house method |
Spectrophotometer |
|
Πολυχλωριωμένα διαφαινύλια (PCBs) |
M52/F1Y11 |
In house method |
GC-ECD |
|
Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (PAHs) |
M53/F1Y11 |
In house method |
HPLC-FLD |
|
Βένζο[α]πυρένιο |
M54/F1Y11 |
In house method |
HPLC-FLD |
|
Heavy metals: Pb, Cd, As, Ni, Cu, Zn |
M55/F1Y11 |
In house method |
AAS |
|
Tin, Sn |
M56/F1Y11 |
In house method |
AAS |
|
Χλωραμφαινικόλη |
M57/F1Y11 |
ISO 13493 |
||
β - αγωνιστές |
M58/F1Y11 |
In house method |
ELISA |
|
Υπολείμματα αντιβιοτικών |
M59/F1Y11 |
In house method |
HPLC |
|
Αλλεργιογόνα |
Μ67/GF |
In house method |
ELISA |
|
Μ54/GF |
Γλουτένη |
In house method |
ELISA |
|
Γενετικά τροποποιημένα GMO |
Μ20/GF |
In house method |
PCR, Real time PCR |
|
Οργανοληπτική αξιολόγηση |
M60/F1Y11 |
ISO 4121:2003 & ISO 13299:2003 |
||
Salmonella spp |
Μ01/F1Y2 |
ISO 6579 |
||
Listeria monocytogenes |
Μ02/F1Y2 |
ISO 11290 |
||
Ολική μικροβιακή χλωρίδα (ΟΜΧ) |
Μ03/F1Y2 |
ISO 4833 |
||
Staphylococcus aureus |
Μ04/F1Y2 |
ISO 6888 |
||
Escherichia coli |
Μ05/F1Y2 |
ISO 16649 |
||
Ζύμες - Μϋκητες |
Μ06/F1Y2 |
ISO 6611 |
||
Enterobacteria |
Μ07/F1Y2 |
ISO 21528-2 |
||
Total Coliforms |
Μ08/F1Y2 |
ISO 4832 |
||
Clostridium perfingens |
Μ09/F1Y2 |
ISO 7937 |
||
Bacillus cereus |
Μ10/F1Y2 |
ISO 7932 |
||
Pseudomonas spp |
Μ13/F1Y2 |
ISO 13720 |
||
Campylobacter spp. |
Μ14/F1Y2 |
ISO 10272 |
Αβγά
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Ολικά στερεά |
M80/F1Y11 |
In house method |
Oven |
|
Λιπαρά |
M81/F1Y11 |
In house method |
Kjeldahl |
|
Πρωτεΐνες |
M82/F1Y11 |
In house method |
Soxhlet |
|
Βητα-υδροξυβουτυρικό οξύ |
M83/F1Y11 |
In house method |
GC-FID |
|
Γαλακτικό οξύ |
M84/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Σουκινικό οξύ |
M85/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Λεκιθίνη |
M86/F1Y11 |
ISO 1736/1737 |
||
Αδιάλυτα τέφρας σε HCl |
M87/F1Y11 |
ISO 5985 |
||
Ερυροσίνη |
M88/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Ασκορβικό οξύ |
M89/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
Ερυθορβικό οξύ (Ε315) |
M41/F1Y11 |
In house method |
HPLC-UV |
|
α-αμυλάση |
M90/F1Y11 |
In house |
spectrophotometer |