ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
& ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑ & ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ?

Η ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑ είναι ένα βακτήριο που ζει στο νερό και πολλαπλασιάζεται εύκολα υπό κατάλληλες συνθήκες σε θερμοκρασία 20-50οC. Τα συνήθη σημεία ανάπτυξης είναι οι κεφαλές των ντους και των βρυσών, καθώς και σε spa / υδρομασάζ, πύργους ψύξης και συστήματα κλιματισμού, συντριβάνια, δεξαμενές κ.ά.
Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες εκ των οποίων η πιο σοβαρή είναι η νόσος των Λεγεωνάριων, μια βαριάς μορφής πνευμονία με θνητότητα 5-10%, που συνήθως εκδηλώνεται 2-10 ημέρες μετά την μόλυνση.
Μεταδίδεται από το νερό και τα σταγονίδια νερού (πχ μικροσταγονίδια από συστήματα κλιματισμού κλπ). Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.


ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑ?

ΝΑΙ! Προβλέπεται μάλιστα να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, εφόσον δεν βρεθούν προβλήματα υπέρβασης των ορίων, όπου στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Προβλέπεται και στην πρόσφατη KYA με αρ. απόφ. 6632/ ΦΕΚ 1632 Τ.Β/21-04-2021 η οποία θέτει το πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του COVID-19 και την μείωση της διακινδύνευσης της υγείας των πελατών και του προσωπικού των δομών των τουριστικών καταλυμάτων.


ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ?

Χρειάζεται ένα πλάνο δειγματοληψίας που να περιλαμβάνει:
1) Κάτοψη των εγκαταστάσεων όπου να καταγράφονται οι όροφοι, ο αριθμός δωματίων, οι διαθέσιμες έξοδοι νερού (βρύσες νιπτήρων, ντους κλπ), η θέση του boiler ή άλλων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης νερού, τυχόν δεξαμενές νερού εφόσον χρησιμοποιούνται, άλλες εγκαταστάσεις (πχ spa, υγραντήρες κ.ά.).
2) Σημείωση και τεκμηρίωση για τα σημεία δειγματοληψίας (συνήθως επιλέγονται σημεία κοντινά και απομακρυσμένα από τις εγκαταστάσεις ψύξης - θέρμανσης του νερού, ένα τουλάχιστον ανά όροφο και εγκατάσταση (πχ spa κλπ)).
3) Καταγράφουμε τα ευρήματα των ελέγχων κάθε χρόνο
4) Για την ιχνηλάτιση των αποτελεσμάτων διατηρούμε αρχείο λεγεωνέλλας με τα αποτελέσματα (για αυτό είναι σημαντικό η ορθή περιγραφή του δείγματος πχ Δείγμα 1: Δωμάτιο 401, βρύση ντους, ζεστό άμεσο, Δείγμα 2: Δωμάτιο 401, βρύση ντους, ζεστό έμμεσο, Δείγμα 3: Δωμάτιο 401, βρύση ντους, κρύο άμεσο, Δείγμα 4: Δωμάτιο 401, βρύση ντους, κρύο έμμεσο, ώστε να ιχνηλατούνται τα αποτελέσματα και να γίνεται η διασταύρωση των ευρημάτων).
Ζητήστε μας να σας φτιάξουμε το πλάνο δειγματοληψίας και να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε το αρχείο ελέγχου του νερού της επιχείρησης σας.

Για τη δειγματοληψία χρειάζονται σαφείς οδηγίες και έγγραφα που να την τεκμηριώνουν:
Η δειγματοληψία απαιτεί ειδικούς περιέκτες και προσεκτική εφαρμογή της διαδικασίας, η οποία να τεκμηριώνεται και να είναι διαθέσιμη στις αρχές ελέγχου. Δεν αρκεί δηλαδή να έχετε ένα αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να έχετε τεκμηριώσει πως πήρατε το δείγμα, και πως αυτό μεταφέρθηκε, καθώς και σε πόσο χρόνο από τη λήψη του δείγματος έγινε η ανάλυση.
Η HELLASCHEM σας δίνει σαφείς οδηγίες δειγματοληψίας που τεκμηριώνουν τον τρόπο δειγματοληψίας. Σας παρέχει χωρίς χρέωση όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη δειγματοληψία και την ασφαλή μεταφορά των δειγμάτων. Σας παρέχει τα απαιτούμενα έντυπα που θα τεκμηριώνουν τα σημεία δειγματοληψίας, τις συνθήκες μεταφοράς και το χρόνο από την λήψη του δείγματος ως την ανάλυση.
Διασφαλίζεται ο χρόνος με συνεννόηση μαζί σας ώστε το δείγμα να λαμβάνεται άμεσα από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μόλις φθάσει σε λιμάνι ή ΚΤΕΛ και να κερδίζεται ο χρόνος που χάνεται στα COURIER από κεντρικό σημείο διαλογής σε τοπικό σημείο διάθεσης, ιδιαίτερα για την νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές. Λαμβάνονται τα δείγματα ανεξάρτητα της ώρας που θα φθάσουν (πχ βραδινή κλπ) και υπάρχει προσωπικό σε επιφυλακή για την άμεση ανάλυση δειγμάτων.
Οι αναλύσεις ξεκινούν μόλις τα δείγματα φθάσουν στο εργαστήριο. Η ανάλυση της Λεγεωνέλλας απαιτεί ένα στάδιο "επώασης" 10 ημερών και αν δεν αναπτυχθούν "ύποπτες αποικίες" προχωρά στην έκδοση αποτελεσμάτων. Αν αναπτυχθούν ύποπτες αποικίες θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος ελέγχου τους ως 5 ημέρες (οι αναφερόμενοι χρόνοι είναι βάση της πρότυπης μεθόδου ISO 11731:2017).
Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της μεθόδου ISO 11731:2017 βάσει νομοθεσίας.


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗΝ HELLASCHEM ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ?

Τι παρέχει η HELLASCHEM:

  • Είναι διαπιστευμένο εργαστήριο κατά ISO 17025:2017 τόσο στις χημικές όσο και στις μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού.
  • Τεκμηριώνει κάθε χρόνο την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της με διεργαστηριακούς ελέγχους που διοργανώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους: 3η θέση ανάμεσα σε 17 εργαστήρια (ιδιωτικά & κρατικά) στον μικροβιολογικό έλεγχο του νερού σε 7 παραμέτρους (μεταξύ των οποίων και η λεγεωνέλλα) το 2020 και 2η θέση ανάμεσα σε 57 εργαστήρια (ιδιωτικά, κρατικά & εργαστήρια του εξωτερικού) σε 18 παραμέτρους το 2019.
  • Δεν χρησιμοποιούνται φοιτητές ή άλλο ανειδίκευτο χαμηλού κόστους προσωπικό σε κανένα στάδιο (από τη δειγματοληψία, μεταφορά, ανάλυση ως και την έκδοση αποτελεσμάτων). Όλες οι αναλύσεις εκτελούνται αποκλειστικά από προσωπικό με τεκμηριωμένη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια και αξιολογημένο από το ΕΣΥΔ. Διασφαλίζουμε έτσι την ορθότητα των αποτελεσμάτων, την εμπιστευτικότητα και την αμεροληψία προς τον πελάτη.
  • Διασφαλίζει την ορθή δειγματοληψία και μεταφορά των δειγμάτων: Παρέχει όλο το απαιτούμενο έγγραφο υλικό (οδηγίες, έντυπα συπλήρωσης και εφόσον επιθυμείτε σύνταξη φακέλου ελέγχου νερού) και επίσης όλο το απαιτούμενο υλικό για τη δειγματοληψία και μεταφορά του δείγματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μεθόδου. Διασφαλίζει τους χρόνους με την άμεση παραλαβή των δειγμάτων και άμεση ανάλυση τους.
  • Παρέχει όλα τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας από την παραλαβή του δείγματος και την ανάλυση σε αρχές ελέγχου εφόσον ζητηθούν. Παρέχει εικόνες - φωτογραφίες των τρυβλίων με τις αποικίες της λεγεωνέλλας προς τεκμηρίωση σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων της νομοθεσίας και απαίτησης επανελέγχου.
  • Παρέχει συμβουλές για απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων και πριν τη διενέργεια επόμενης δειγματοληψίας. Η φιλοσοφία μας είναι ότι είμαστε ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και θέλουμε την επιτυχία σας, διότι μόνο μέσα από αυτήν έρχεται και η δική μας επιτυχία. Για το λόγο αυτό προτεραιότητα για μας έχει η συνεργασία και όχι το κέρδος. Αυτό επιτυγχάνεται με την συμπόρευση με τους πελάτες και το καλό όνομα στην αγορά.
X

Right Click

No right click