Το μέλι και τα προϊόντα μελιού (βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, προϊόντα με μέλι) αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Επιπρόσθετα είναι γνωστές οι καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες και τα προϊόντα αυτά βρίσκουν εφαρμογές στα καλλυντικά και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Σημαντικό προϊόν της μελισσοκομίας είναι και το κερί μελισσών με εφαρμογές στην κηροπλαστική και σε καλλυντικά και άλλα προϊόντα.
Για τον κατάλογο αναλύσεων σε μελισσοτροφές επιλέξτε ζωοτροφές ή πατήστε εδώ.
Ενδεικτικός κατάλογος αναλύσεων για το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα:
Μέλι
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Πίνακας Διατροφικής επισήμανσης (διατροφικής δήλωσης) |
Ρ01/GF |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
||
Ποιοτικός έλεγχος μελιού: υγρασία, αγωγιμότητα, pH, ελεύθερα οξέα, HMF, δείκτης διαστάσης, προφίλ σακχάρων, μη υδατοδιαλυτές ουσίες |
P01/F1Y13 |
Βλ. παρακάτω |
||
Υγρασία |
Μ01/F1Y13 |
IHC Meth.-01 |
||
Αγωγιμότητα |
Μ02/F1Y13 |
IHC Meth.-02 |
||
pH |
Μ03/F1Y13 |
IHC Meth.-04 |
||
Ελεύθερα οξέα |
Μ04/F1Y13 |
IHC Meth.-04 |
||
Υδρoξυμεθυλφουρφουράλη (HMF) |
Μ05/F1Υ13/AM |
IHC Meth.-05.2 |
||
Δείκτης Διαστάσης |
Μ06/F1Υ13/AM |
IHC Meth.-06.2 |
||
Γυρεοσκοπική ανάλυση |
Μ07/F1Y13/AM |
In house Method |
microscope |
|
Προφίλ Σακχάρων: γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη |
Μ08/F1Y13 |
IHC Meth.-12 |
||
Ενεργότητα Ιμβερτάσης |
Μ09/F1Y13 |
IHC Meth.-9 |
||
Προλίνη |
Μ10/F1Y13 |
IHC Meth.-10 |
||
Τέφρα |
Μ11/F1Y13 |
IHC Meth.-03 |
||
Μη υδατοδιαλυτές ουσίες |
Μ12/F1Y13 |
IHC Meth.-15 |
||
Ειδική στροφική ικανότητα |
Μ13/F1Y13 |
IHC Meth.-18 |
||
Παραδιχλωροβενζόλιο (PDCB) |
Μ14/F1Y13 |
In house Method |
GC-ECD |
|
Φυτοφάρμακα, 14 δραστικές: acrinathrin, bifenthrin, bromopropylate, cyhalothrin-lambda, cypermethrin, chlorfenvinphos, chlorpyrifos, coumaphos, deltamethrin, fluvalinate-tau, flumethtrin, malathion, permethrin and tetradifon |
Μ15/F1Y13 |
In house Method |
GC-ECD |
|
Φυτοφάρμακα: 4 δραστικές: amitraz, benomyl, carbendazim & cymiazol |
Μ16/F1Y13 |
In house Method |
GC-NPD / HPLC-UV |
|
Φυτοφάρμακα: 180 δραστικές |
Μ17/F1Y13 |
In house Method |
GC-ECD/NPD/FPD |
|
Φυτοφάρμακα 600 δραστικές |
Μ18/F1Y13 |
In house Method |
MS/MS* |
|
Ναφθαλένιο |
M19/F1Y13 |
In house Method |
HPLC-UV |
|
Μενθόλη, Ευκαλυπτόλη, Θυμόλη, Καμφορά |
M20/F1Y13 |
In house Method |
MS/MS* |
|
Τετρακυκλίνες |
M21/F1Y13 |
In house Method |
HPLC/FLD |
|
Τετρακυκλίνες |
M22/F1Y13 |
In house Method |
LC-MS/MS* |
|
Στρεπτομυκίνη |
M23/F1Y13 |
In house Method |
ELISA |
|
Φουμαγγιλίνη |
M24/F1Y13 |
In house Method |
HPLC/UV |
|
Σουλφοναμίδες |
M25/F1Y13 |
In house Method |
ELISA |
|
Αντιβιοτικά συνολικά: chloramphenicol, Erythromycin, Fluoroquinolones, Fumagillin, Streptomycin, Sulfonamides, Tetracyclienes |
M26/F1Y13 |
In house Method |
LC-MS/MS* |
|
Αμινοξέα προφίλ |
M27/F1Y13 |
In house Method |
HPLC-UV |
|
Εξωγενή σάκχαρα C4 (ισογλυκόζη) |
M28/ F1Y13 |
AOAC 998.12 |
ΙRMS* |
|
Πυρρολιζιδίνης αλκαλοειδή |
M29/ F1Y13 |
In house Method |
LC-MS/MS* |
|
Γενετικά τροποποιημένη γύρη στο μέλι |
M30/ F1Y13 |
In house Method |
Real Time PCR |
|
Βαρέα μέταλλα: Pb, Cd, As, Cr, Ni |
Μ31/F1Y13 |
In house Method |
AAS/furnace |
Βασιλικός Πολτός
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Πίνακας Διατροφικής επισήμανσης (διατροφικής δήλωσης) |
Ρ01/GF |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
|
|
10-HDA (10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ) |
M51/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Φουροζίνη |
M52/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Υγρασία |
M53/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Πρωτεΐνες |
M54/F1Y13 |
ISO 12824 |
Kjeldhahl |
|
Λιπαρά |
M55/F1Y13 |
ISO 12824 |
Sohxlet |
|
Ερλόζη |
M56/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Μαλτροτριόζη |
M57/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Οξύτητα |
M58/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Γυρεοσκοπική ανάλυση |
M59/F1Y13 |
ISO 12824 |
||
Προφίλ Σακχάρων: γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη |
Μ08/F1Y13 |
IHC Meth.-12 |
HPLC-RI |
|
Σάκχαρα ολικά |
M06/GF |
Luff Scoorl |
Ογκομετρική |
|
Μικροβιολογικές αναλύσεις: ΟΜΧ, κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα |
P02/F1Y13 |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
Γύρη
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Πίνακας Διατροφικής επισήμανσης (διατροφικής δήλωσης) |
Ρ01/GF |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
|
|
Μικροβιολογικές αναλύσεις: ΟΜΧ, Ζύμες - Μύκητες, Σαλμονέλα, Staphylococcus aureus, E. Coli, Enterobacteriaceae |
P03/F1Y3 |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
||
Αδιάλυτα τέφρας σε HCl |
Μ61/F1Y13 |
In house Method |
||
Γυρεοσκοπική ανάλυση |
Μ07/F1Y13 |
In house Method |
Microscope |
|
Αφλατοξίνες Β1, B+G |
M61/GF |
In house Method |
HPLC FLD |
|
Βαρέα μέταλλα: Pb, Cd, As, Cr, Ni |
Μ31/F1Y13 |
In house Method |
AAS furnace |
|
Πολυφαινόλες |
M26/GF |
Folin Ciocalteau |
Spectrophotometer |
|
Φλαβονοειδή |
M27/GR |
In house Method |
Spectrophotometer |
|
Ενεργότητα Ιμβερτάσης |
Μ09/F1Y13 |
IHC Meth.-9 |
Spectrophotometer |
|
Αμυλάση-α |
Μ62/F1Y13 |
In house Method |
Spectrophotometer |
|
Βιταμίνες υδατοδιαλυτές: Β1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 & C |
Μ23/GF |
In house Method |
HPLC UV |
Πρόπολη
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Τέφρα |
M02/GF |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Κηροί |
M71/F1Y13 |
In house Method |
||
Αντιοξειδωτική ικανότητα |
M72/F1Y13 |
In house Method |
DPPH - colorimetric |
|
Πολυφαινόλες |
M26/GF |
Folin Ciocalteau |
Spectrophotometer |
|
Φλαβονοειδή |
M27/GR |
In house Method |
Spectrophotometer |
Προϊόντα με μέλι
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν προϊόντα επάλειψης όπου το μέλι είναι το κύριο συστατικό και στο μέλι έχει προστεθεί κάποιο/-α συστατικά πχ κανέλλα, κρόκος, κ.ά.
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Πίνακας Διατροφικής επισήμανσης (διατροφικής δήλωσης) |
Ρ01/GF |
Βλ. Τρόφιμα γενικά |
|
Κερί μελισσών
Ανάλυση |
Κωδικός μεθόδου |
Μέθοδος |
Περιγραφή μεθόδου |
Επιλογή για προσφορά |
---|---|---|---|---|
Σημείο πήξεως |
Μ01/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Αριθμός οξέων |
Μ02/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Αριθμός εστέρων |
Μ03/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Αριθμός σαπωνοποίησης |
Μ04/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Λόγος αρ. εστέρων προς αρ. οξέων |
Μ05/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Ανίχνευση παραφίνης |
Μ07/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Ποσοστό παραφίνης |
Μ08/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Ανίχνευση στεατίνης |
Μ09/F14Y8 |
Εθν. Νομοθεσία |
||
Μόλυβδος (Pb) |
Μ10/F14Y8 |
In house method |
ΑΑS/furnace |
|
Δείκτης καπνού |
Μ11/F14Y8 |
EN 15426 |